Składniki:
1 świeży ogórek
pół opakowania sera feta (ok 100g)
pół małej czerwonej cebuli
4-5 listków mięty
2-3 łyżki oliwy
kilka kropel soku z cytryny
sól, pieprz
Jak to przygotować ?
1. Zaczynamy od czynności najmniej przyjemnej, czyli pokrojenia cebuli (w piórka bądz drobną kostkę). Skrapiamy ją odrobiną soku z cytryny.
2. Zabieramy się za przyrządzenie sosu. Kroimi listki mięty i przekładamy do słoiczka. Dodajemy oliwę, kilka kropli soku z cytryny i szczyptę soli. Energicznie mieszamy.
3.Obieramy ogórka, a następnie kroimy go w kostkę. W kosteczki kroimy również fetę.
4. Cebulę (bez soku, który puściła), ogórka i fetę przekładamy do miski. Zalewamy sosem i delikatnie mieszamy.
5. Po wymieszaniu przekładamy na talerz.
Lubie takie orzeźwiające smaki!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
...mniamuśnie...
OdpowiedzUsuńA ja mam wszystkie składniki dosłownie pod ręką:)
OdpowiedzUsuńnawet zapach mięty z doniczki czuję... pomysł jest -to zaraz do dzieła :)