sobota, 8 września 2012

Cudowna szarlotka, czy idealny jabłecznik ?


Dzisiaj Szarlotka - kruche ciasto wypełnione po brzegi rozpływającymi się jabłkami. Ciepły jabłecznik podany z lodami cynamonowymi. Czy ktoś jest w stanie odmówić sobie takiej przyjemności? 





Skład:

   2 kg jabłek
250g mąki pszennej
125g margaryny do pieczenia np. Kasi lub masła (z lodówki)
1 żółtko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru (może być brązowy)
2 łyżeczki cynamonu
+ lody cynamonowe ;)





A oto jak to zrobić:

1. Obieramy jabłka i kroimy na plakietki, bądź korzystamy z tarki. Dodajemy 1/4 szklanki cukru i cynamon.
2. Łączymy mąkę, margarynę, żółtko, proszek do pieczenia i 1/4 szklanki cukru. Składniki szatkujemy,następnie zagniatamy ciasto.
3.Zagniecione ciasto owijamy folią spożywczą i chłodzimy w zamrażarce.
4. Gdy masa stwardnieje, ucieramy 3/4 ciasta na tarce o grubych oczkach na dno tortownicy 20-25cm.
5. Palcami formujemy spód - zakrywamy prześwity. Układamy na nim jabłka.
6. Na wierzch ścieramy resztę ciasta. Rozgrzewamy piekarnik do 150'C.
7. Po włożeniu ciasta do piekarnika zwiększamy temperaturę do 180'. Pieczemy ok 40 min. - aż wierzch się zrumieni. 

Jabłko - przede wszystkim zawiera pokażną ilośc błonnika pogarmowego, który reguluje proces przemiany materii, ale poza tym zawiera całkiem sporo witamin: A, B1, B2, C i E.








0 komentarze:

Prześlij komentarz

© Czas na swieżość..., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena