środa, 24 października 2012

Kurczak... na ostro.




Coś dla osób lubiącuch 'typowy' polski obiad, czyli mięso z sosem ;) Jednak nie jest to sos tlusty, zagęszczany mąką - co to to nie ! Mimo wszystko idealny do polania nim ziemniaczków czy ryżu. Dzieki niemu nasze mięso nie jest niezjadliwą, suche na wiór, a niesamowicie soczyste i kruche.  





Składniki:

   2 piersi z kurczaka
1 chilli (suszone bądź świeże)
sok z jednej cytryny
skórka otarta z cytryny
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka miodu lub syropu klonowego  
1 łyżeczka słodkiej papryki
0,5 łyżeczki przyprwy 5 smaków
1 łyżka oliwy
sól
sezam

A oto jak to zrobić:
1. Do kurczaka dodajemy wszystkie przyprawy, łącznie z miodem,sosem sojowym, oliwą i sokiem z cytryny. Odstawiamy do lodówki na min 30 min.
2. Sezam złocimy na suchej patelni, odstawiamy.
3. Gdy mięso odstoi swoje , "wrzucamy" je na suchą patelnie (razem z marynatą) i pieczemy pod przykreyciem, na średnim ogniu
4. Po upływie 10min zdejmujemy pokrywke, gotujemy na wolnym ogniu i czekamy aż sos odparuje. Sos powinien zgęstnieć na tyle, że będzie stanowił ok połowy ilości wlanej marynaty.
5.  Przekladamy pieś na talerz, polewamy sosem i opruszamy sezamem.

Sezam -  jeden z najbogatszych źródeł wapnia, zawiera witaminy A, E, z grupy B,  Kwasów tłuszczowych omega-6 oraz kwasów tłuszczowych jednonienasyconych zapobiegających odkładaniu się cholesterolu w tętnicach. Jakby tego było mało, bogaty jest też w lecytynę, pozytywanie wpływającą na sprawność umysłową.





0 komentarze:

Prześlij komentarz

© Czas na swieżość..., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena