piątek, 5 października 2012

Sezamowe paluszki z kurczaka z gruszką i fetą




Pomimo, że staram się zwracać uwagę na to co gości na moim talerzu - czasem mam ochotę na coś bardzo, ale to bardzo niezdrowego ;) np. te cudowne piersi z kurczaka smażone na głębokim tłuszczu w cudownej, zabójczo-kalorycznej panierce. Jednak nawet podczas chwil słabości szukam 'zdrowego odpowiednika'...







Składniki:

   2 piersi z kurczaka
1 gruszka
sok z jednej cytryny
1 łyżeczka majonezu light
3 łyżki musztardy sarepskiej  
1 łyżeczka miodu
1/4 opakowania fety
miks sałat
50 g orzechów
1łyżka oliwy
sól
czosnek w proszku
papryka słodka
sezam


A oto jak to zrobić:

1. Kurczaka kroimy w paseczki, a następnie oprószamy przyprawami (solą, papryką i czosnkiem). Dodajemy majonez oraz 2 łyżki musztardy. Odstawiamy na 30 min.
2. Orzechy rumienimy na suchej teflonowej patelni, następnie odkładamy.
3.Rozgrzewamy piekarnik do 220'C. Paluszki obtaczamy w sezamie, a następnie układamy na blasze lekko posmarowanej oliwą i pieczemy ok 20min (aż się zarumienią).
4. Sałatę układamy na talerzu, na to pokrojoną gruszkę, fetę i orzechy.
5. Czas na sos - mieszamy łyżkę musztardy z miodem, sokiem z połowy cytryny oraz odrobiną oliwy - sosem skrapiamy sałatę.
6. Paluszki z kurczaka układamy na wierzchu. 

Gruszka -  jeden z najsłodszych owoców. Jeżeli jesteś łasuchem to coś dla Ciebie ;) Jeżeli chodzi o jej zalety: dostarcza organizmowi sporą dawkę potasu, błonnika, żelaza, witaminy C, A i E oraz witamin z grupy B.

 
 


1 komentarze:

© Czas na swieżość..., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena