Truskawki, maliny ? Czas na biszkopt.
Skład:
1 kg owoców (ja wybrałam maliny, borówki oraz truskawki )
4 duże jajka
160 g cukru
2 łyżki cukru pudru
skórka otarta z cytryny
1 łyżeczka esencji waniliowej (może być opakowanie cukru waniliowego)
110 g mąki tortowej
250 ml śmietany 30 % lub 36%
1/3 szklanki (60g) miękkiego brązowego cukru
1/2 szklanki mąki uniwersalnej
50 g pokrojonego masła
A teraz jak to zrobić:
1. Rozgrzewamy piekarnik do 190'C. Tortownice o średnicy 28 cm wykładamy papierem do pieczenia bądź natłuszczamy masłem i oprószamy mąką.
2. Żółtka ubijamy z cukrem i esencją na gładką masę, dodajemy 4 łyżki i znowu ubijamy, aż masa będzie blada i puszysta, a ślad po miksowaniu będzie utrzymywał się co najmniej 10 sekund.
3. Przesiewamy mąkę i dodajemy po łyżce do jajek, ciągle delikatnie mieszając.
4. Ubij białka na sztywno i ostrożnie dodaj do masy.
5. Ciasto wlej do tortownicy i piecz ok 20 min (aż stanie się złotobrązowe). Po upieczeniu wyciągnij biszkopt z piekarnika i zostaw do ostygnięcia.
6.Umyj i oczyść owoce, a następnie truskawki podziel na mniejsze kawałki np. na pół lub na ćwiartki.
7. Ubij kremówkę, pod koniec miksowania dodaj cukier puder i skórkę otartą z cytryny.
8. Wystudzony biszkopt smarujemy śmietaną, następnie układamy owoce.
Truskawka- posiada więcej wit. C niż cytryna, czy grejpfrut. Zawarta w niej witamina PP reguluje m.in. dotlenienie krwi. W truskawkach znajduje się bogactwo soli organicznych, poprawiających przemianę materii i pektyn, oczyszczających jelita z resztek pokarmu i korzystnie wpływających na naturalną florę bakteryjną.
0 komentarze:
Prześlij komentarz