Mimo, że kocham okres zimowy za gorącą herbatę z cytryną, czy świąteczny barszcz czerwony, w tym czasie brakuje mi zawsze pachnących, soczystych owoców. Sposobem na zaspokojenie tej potrzeby są domowe konfitury, pełne smaku i aromatu.
Skład:
250 g malin
100g borówek amerykańskich
100g borówek amerykańskich
1 łyżeczka galaretki bądź żelatyny
2 łyżki cukru (w moim przypadku aromatyzowanego cynamonem i pomarańczą)
A oto jak to zrobić:
2. Owoce wrzucamy do garnka razem z cukrem i gotujemy na małym ogniu.
3. Gdy owoce puszczą trochę soku dolewamy galaretkę, mieszamy i przekładamy konfiturę do wyparzonego słoika.
Borówka amerykańska - bogata jest w mikro- i makroelementy, w szczególności wapń, fosfor i potas. Zawierają mnóstwo roślinnych barwników - antocyjanów. Te związki znane są z tego, że doskonale neutralizują nadmiar wolnych rodników w organizmie.
Borówka amerykańska - bogata jest w mikro- i makroelementy, w szczególności wapń, fosfor i potas. Zawierają mnóstwo roślinnych barwników - antocyjanów. Te związki znane są z tego, że doskonale neutralizują nadmiar wolnych rodników w organizmie.
0 komentarze:
Prześlij komentarz