sobota, 11 sierpnia 2012

Konfitura z borówek i malin



Mimo, że kocham okres zimowy za gorącą herbatę z cytryną, czy świąteczny barszcz czerwony, w tym czasie brakuje mi zawsze pachnących, soczystych owoców. Sposobem na zaspokojenie  tej potrzeby są domowe konfitury, pełne smaku i aromatu.



Skład:

250 g malin
100g borówek amerykańskich
1 łyżeczka galaretki bądź żelatyny
2 łyżki cukru (w moim przypadku aromatyzowanego cynamonem i pomarańczą)




A oto jak to zrobić:

1. Zaczynamy od rozpuszczenia galaretki w odrobinie gorącej wody.
2. Owoce wrzucamy do garnka razem z cukrem i gotujemy na małym ogniu.
3. Gdy owoce puszczą trochę soku dolewamy galaretkę, mieszamy i przekładamy konfiturę do wyparzonego słoika.


Borówka amerykańska - bogata jest w mikro- i makroelementy, w szczególności wapń, fosfor i potas. Zawierają mnóstwo roślinnych barwników - antocyjanów. Te związki znane są z tego, że doskonale neutralizują nadmiar wolnych rodników w organizmie.




0 komentarze:

Prześlij komentarz

© Czas na swieżość..., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena