niedziela, 26 sierpnia 2012

Kopytka / leniwe z bobu



Nigdy wcześniej nie próbowałam bobu,  więc to był eksperyment. Moim zdaniem całkiem udany ;)


Skład:

  500g bobu
ok 150g mąki pszennej
1 jajko
sól, pieprz, chili (1-2cm)

A oto jak to zrobić:

1. Zaczynamy od ugotowania bobu w osolonej wodzie - gotujemy ok 30 min.
2. Studzimy bób, następnie obieramy i rozgniatamy, najlepiej praską do ziemniaków.
3.Dodajemy jajko, sól, pieprz, poszatkowane chili i mąkę.
4. Z ciasta robimy wałek i kroimy na kawałki.
5. Delikatnie wrzucamy do wrzącej wody, gotujemy do momentu , gdy kluski zaczną wypływać na powierzchnię.
6. Polewamy olejem lnianym, oliwą bądź masłem i delikatnie solimy. 


Bób - zawiera sporo wartościowego białka, błonnika, węglowodanów. Ma również witaminy: z grupy B, C i prowitaminy A.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

© Czas na swieżość..., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena