sobota, 4 sierpnia 2012

Truskawki z kruszkonka!

Pyszny, niskokaloryczny deser. Rozpływające się w ustach truskawki, w lekkim sosie, kontra chrupiąca kruszonka.

Skład

1 kg truskawek
1 łyżka cukru trzcinowego
3/4 szklanki (75g) płatków owsianych
1/3 szklanki (60g) miękkiego brązowego cukru
1/2 szklanki mąki uniwersalnej
50 g pokrojonego masła


A oto jak to zrobić:
1. Truskawki myjemy,pozbawiamy szypułek i rozdzielamy do żaroodpornych miseczek. 
2. Pozostałe składniki wkładamy do miski i ucieramy ze sobą, aby powstały grudki / kruszkoną, następnie
posypujemy nią truskawki.
3. Pieczemy przez 15-20 min (do uzyskania złotobrązowego koloru) w piekarniku rozgrzanym na 180' C.

Płatki owsiane - Zawierają wszystkie podstawowe składniki pokarmowe: węglowodany, białko, tłuszcze, witaminy, błonnik i sole mineralne. Ziarna owsa pozbawia się łuski, a następnie gniecie, toteż pozostaje w nich cała wartość odżywcza. Ich właściwości sprawiają, że dostarczają cenne witaminy: E,PP,B1, B6 oraz minerały takie jak magnez czy selen.












0 komentarze:

Prześlij komentarz

© Czas na swieżość..., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena