niedziela, 2 września 2012

Placki ziemniaczane z cukinią




Placki ziemniaczane, niby nic odkrywczego. Jednak z dodatkiem cukinii i sosu czosnkowego lub cukru dla słodkolubnych, nabierają zupełnie nowego, smacznego i zdrowego wymiaru.




Skład:

  2 cukinie
2 ziemniaki
1 marchewska
2 jajka
ok 100g mąki żytniej (może być pszenna) 
2 łyżki mleka
sól, pieprz 
olej rzepakowy do smażenia
*dla chętnych ;) pół cebuli

A oto jak to zrobić:

1. Zaczynamy od obrania warzyw.
2. Wszystkie warzywa trzemy na tarce o grubych oczkach (aby nie puściły za dużo soku).
3.Dodajemy jajka, sól, pieprz i mąkę.
4. Z ciasta robimy wałek i kroimy na kawałki.
5. Rozgrzewamy olej na patelni i formujemy placki.

Jako sos proponuje jogurt naturalny ze szczypiorkiem bądź sos tzacyki.


Ziemniak - jest źródłem potasu, magnezu, żelaza, fosforu, wapnia, cynku, miedzi, manganu, witamin A, B1, B2, B3, B6, C, D, E i K, PP, błonnika oraz skrobi. I co ważne ziemniaki nie tuczą, tylko dodatki z którymi je podajemy (tłuste sosy) !




0 komentarze:

Prześlij komentarz

© Czas na swieżość..., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena