Placki ziemniaczane, niby nic odkrywczego. Jednak z dodatkiem cukinii i sosu czosnkowego lub cukru dla słodkolubnych, nabierają zupełnie nowego, smacznego i zdrowego wymiaru.
Skład:
2 cukinie
2 ziemniaki
1 marchewska
2 jajka
ok 100g mąki żytniej (może być pszenna)
2 łyżki mleka
sól, pieprz
olej rzepakowy do smażenia
*dla chętnych ;) pół cebuli
A oto jak to zrobić:
2. Wszystkie warzywa trzemy na tarce o grubych oczkach (aby nie puściły za dużo soku).
3.Dodajemy jajka, sól, pieprz i mąkę.
4. Z ciasta robimy wałek i kroimy na kawałki.
5. Rozgrzewamy olej na patelni i formujemy placki.
Jako sos proponuje jogurt naturalny ze szczypiorkiem bądź sos tzacyki.
Ziemniak - jest źródłem potasu, magnezu, żelaza, fosforu, wapnia, cynku, miedzi, manganu, witamin A, B1, B2, B3, B6, C, D, E i K, PP, błonnika oraz skrobi. I co ważne ziemniaki nie tuczą, tylko dodatki z którymi je podajemy (tłuste sosy) !
Ziemniak - jest źródłem potasu, magnezu, żelaza, fosforu, wapnia, cynku, miedzi, manganu, witamin A, B1, B2, B3, B6, C, D, E i K, PP, błonnika oraz skrobi. I co ważne ziemniaki nie tuczą, tylko dodatki z którymi je podajemy (tłuste sosy) !
0 komentarze:
Prześlij komentarz