czwartek, 9 sierpnia 2012

Kurczak z tymiankiem i cytryna



Przepisów na kurczaka jest chyba milion. A oto milion pierwszy ;)




Skład:

1 kg ćwiartek z kurczaka
1 łyżka oliwy
2 łyżeczki miodu
2 łyżki sosu chilli (może być też centymetrowy kawałek papryczki chilli, posiekany)
1-2 ząbki czosnku
sól
słodka papryka
tymianek 
skórka otarta z cytryny



A oto jak to zrobić:

1. Zaczynamy od zrobienia marynaty mieszamy ze sobą : oliwę, miód, sos chilli ,tymianek, skórkę z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek
2. Mięso oprószamy z obu stron solą i słodką papryką. Następnie smarujemy marynatą i odstawiamy kurczaka do lodówki (min. 1h), aby nabrał aromatu.
3. Rozgrzewamy patelnię grillową z odrobiną oleju i układamy mięso skórką do dołu, następnie rozkładamy kawałek papieru do pieczenia, wcześniej zwilżonego i dociskamy mięso czymś ciężkim np. pełnym czajnikiem ;)
4. po ok 10 min odwracamy udka i smażymy, aż do miękkości (już bez przykrycia).

Kurczak - stanowi dobre źródło białka, a także witamin z grupy B i składników mineralnych

 


0 komentarze:

Prześlij komentarz

© Czas na swieżość..., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena