1 kg ćwiartek z kurczaka
1 łyżka oliwy
2 łyżeczki miodu
2 łyżki sosu chilli (może być też centymetrowy kawałek papryczki chilli, posiekany)
1-2 ząbki czosnku
1-2 ząbki czosnku
sól
słodka papryka
tymianek
skórka otarta z cytryny
A oto jak to zrobić:
1. Zaczynamy od zrobienia marynaty mieszamy ze sobą : oliwę, miód, sos chilli ,tymianek, skórkę z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek
2. Mięso oprószamy z obu stron solą i słodką papryką. Następnie smarujemy marynatą i odstawiamy kurczaka do lodówki (min. 1h), aby nabrał aromatu.
3. Rozgrzewamy patelnię grillową z odrobiną oleju i układamy mięso skórką do dołu, następnie rozkładamy kawałek papieru do pieczenia, wcześniej zwilżonego i dociskamy mięso czymś ciężkim np. pełnym czajnikiem ;)
4. po ok 10 min odwracamy udka i smażymy, aż do miękkości (już bez przykrycia).
Kurczak - stanowi dobre źródło białka, a także witamin z grupy B i składników mineralnych
4. po ok 10 min odwracamy udka i smażymy, aż do miękkości (już bez przykrycia).
Kurczak - stanowi dobre źródło białka, a także witamin z grupy B i składników mineralnych
0 komentarze:
Prześlij komentarz