środa, 8 sierpnia 2012

Bakłażan z fetą




Grill. Kiełbasa? Karkówka? Nie! Bakłażan ;)



Skład:

2 bakłażany
opakowanie sera typu Feta
oliwa
tymianek
sól




A oto jak to zrobić:
1. Bakłażany rozcinamy na plastry szerokości ok 0,5 cm. Posypujemy solą by 'wyciągnąć' goryczkę.
2. Gdy bakłażany się spocą, opłukujemy je wodą, smarujemy oliwą, a następnie osypujemy ulubionymi ziołami (np. tymiankiem, bazylią czy sproszkowaną papryką).
3. Układamy na grillu i czekamy , aż zmiękną.
4. Fetę kroimy w plasterki, układamy na upieczonych plastrach bakłażana i zwijamy w ruloniki.

Bakłażan -  może witamin i mikroelementów nie ma za wiele, ale za to obniża poziom cholesterolu i zawiera antyoksydanty (związki chemiczne wykazujące zdolność neutralizowania wolnych rodników) które chronią nas przed ryzykiem zachorowania na nowotwory, choroby układu krążenia jak również podnoszą ogólną odporność organizmu na zakażenia i infekcje.



0 komentarze:

Prześlij komentarz

© Czas na swieżość..., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena