poniedziałek, 25 marca 2013

Ciabatta z czarnuszka i suszonymi pomidorami.



Dzisiaj coś prostego, lecz wymagającego troszkę cierpliwości i uczucia.Zdecydowanie nie należę do osób cierpliwych, jednak przekonałam się wielokrotnie, że czasem to właśnie cierpliwość popłaca. Z sentymentem wspominam swoje pierwsze drożdzowe wypieki, które lądowały znacznie przed czasem w piekarniku...co oczywiście kończyło się zakalcem :) Do sedna - dzisiaj  ciabatta - czyli pszenny, włoski chleb w trio z suszonymi pomidorami i czarnuszką. Idealne rozwiązanie na leniwe niedzielne śniadanie...wraz z masłem ziołowym.




Składniki:

* na zaczyn:
 165 g mąki pszennej
1 łyżeczka drożdży w proszku lub 8g drożdży świeżych
120 ml letniej wody

* na ciasto
335 g mąki pszennej
165 ml letniej wody
1,5 łyżeczki drożdży w proszku lub 15g świeżych
czarnuszka i suszone pomidory -  "Przyprawa do chleba włoskiego"
 (można pominąć lub dodać np. oliwki lub ulubione zioła)
1 łyżeczka soli
3 łyżki oliwy



Jak to przygotowac?
1. Wymieszać składniki na zaczyn, aż utworzy się gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i ostawić na 8-12h.
2. Po tym czasie zabieramy się za ciasto. Mieszamy drożdże z wodą.
3. Do zaczynu dodajemy drożdże, połowę mąki oraz pozostałe składniki i mieszamy.
4. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto na tym etapie może wydawać się zbyt wilgotne, ale spokojnie zapanujemy nad tym w późniejszym etapie.
5. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość dodajemy resztę mąki i dokładnie mieszamy. Ciasto powinno być suche z wierzchu i wilgotne w środku.
6. Foremkę skrapiamy oliwą, obsypujemu bułką tartą i przekładamy do niej gotowe ciasto.
7. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min.
8.Rozgrzewamy piekarnik do 230'C i pieczemy przez ok 15-20 min.

DOBRA RADA
Aby przyspieszyć proces przygotowywania chleba, można zrobić za jednym razem dwie porcje zaczynu i przechowywać go w lodówce.

 
 
 

0 komentarze:

Prześlij komentarz

© Czas na swieżość..., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena