czwartek, 28 marca 2013

Kurcze pieczone, czyli kurczak cytrynowo-tymiankowy.



Każdy chce jeść zdrowo, smacznie i SZYBKO.
     Mimo, że dzisiejszy przepis może sprawiać wrażenie czasochłonnego, w rzeczywistości nic bardziej mylnego!
     Mogę zagwarantować, że przygotowanie dania nie zajmie więcej niż 15 minut. Oczywiście kurczak swoje musi spędzić w piekarniku, ale w tym czasie możesz przecież wziąć relaksującą kąpiel, czy poczytać ulubioną książkę :)
     Dlaczego jeszcze kocham pieczonego kurczaka? Z jego "resztek" zawsze można bez większego wysiłku wyczarować magiczne dania :)
Kilka z nich niebawem pojawi się na blogu :)
Składniki:

kurczak
3 cytryny (owoce, nie mylić z popularnym ostatnio napojem ;) )
oliwa
tymianek
sól
pieprz



Jak to przygotować?
1. Kurczaka przyprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem oraz skórka otartą z cytryny.
2. Skrapiamy całość sokiem z 1 cytryny i oliwą.
3. Cytryny kroimy w ósemki i wypełniamy nimi wnętrze naszego ptaszyska :)
4. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
5. Podsmażamy kurczaka z obu stron, aby nabrał koloru. (można ten krok pominąć)
6. Rozgrzewamy piekarnik do 180'C.
7. Pieczemy pod przykryciem (np. w brytfannie) ok 2h (czas pieczenia trzeba dopasować do wielkości kurczaka) z czego ostatnie 20 min bez przykrycia, aby skórka zrobiła się chrupiąca.

Cytryna -  jeżeli chodzi o właściwości cytryny to oczywiście zawiera ona dużą zawartość witaminy C, poza tym zawiera również terpeny, które pobudzają wydzielanie śliny. Co za tym idzie? Gdy wzrasta wydzielanie śliny, zostają pobudzone enzymy trawienne, czyli przyspieszane są procesy trawienne.
Wraz z produkcją śliny rośnie wydzielanie enzymów trawiennych i dlatego cytryna oprócz m.in. podnoszenia odporności pobudza także procesy trawienne, przyśpieszając samooczyszczanie organizmu.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Wlasciwosci-zdrowotne-cytrusow-grejpfrutow-pomaranczy-cytryn-ananasow_37382.html
Wszyscy wiemy, że ma mnóstwo witaminy C. Ale niewiele osób wie, że owoc ten zawiera rutozyd - substancję, która wpływa na zatrzymywanie witaminy C w organizmie. Są w niej też terpeny pobudzające wytwarzanie śliny. Wraz z produkcją śliny rośnie wydzielanie enzymów trawiennych i dlatego cytryna oprócz m.in. podnoszenia odporności pobudza także procesy trawienne, przyśpieszając samooczyszczanie organizmu.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Wlasciwosci-zdrowotne-cytrusow-grejpfrutow-pomaranczy-cytryn-ananasow_37382.html
Wszyscy wiemy, że ma mnóstwo witaminy C. Ale niewiele osób wie, że owoc ten zawiera rutozyd - substancję, która wpływa na zatrzymywanie witaminy C w organizmie. Są w niej też terpeny pobudzające wytwarzanie śliny. Wraz z produkcją śliny rośnie wydzielanie enzymów trawiennych i dlatego cytryna oprócz m.in. podnoszenia odporności pobudza także procesy trawienne, przyśpieszając samooczyszczanie organizmu

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Wlasciwosci-zdrowotne-cytrusow-grejpfrutow-pomaranczy-cytryn-ananasow_37382.html
Wszyscy wiemy, że ma mnóstwo witaminy C. Ale niewiele osób wie, że owoc ten zawiera rutozyd - substancję, która wpływa na zatrzymywanie witaminy C w organizmie. Są w niej też terpeny pobudzające wytwarzanie śliny. Wraz z produkcją śliny rośnie wydzielanie enzymów trawiennych i dlatego cytryna oprócz m.in. podnoszenia odporności pobudza także procesy trawienne, przyśpieszając samooczyszczanie organizmu

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Wlasciwosci-zdrowotne-cytrusow-grejpfrutow-pomaranczy-cytryn-ananasow_37382.html

DOBRA RADA:
Dołóż do brytfanny ziemniaki pokrojone w ćwiartki i piecz je razem z kurczakiem.






4 komentarze:

  1. Świetny blog. Kurczak z dodatkiem cytryny, to mój ulubiony kurczak :) Pysznie tu !

    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. hehe swoją drogą ciekawe jakby smakował, gdyby zalać go 3 cytrynami:)) wygląda wyśmienicie! apetycznie, soczyście! smakuję!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzień dobry,
    Uprzejmie proszę o przekazanie kontaktowego adresu e-mail i bloga którego dotyczy wiadomość na kontakt@blog-media.pl. W najbliższym czasie chciałabym przedstawić możliwość współpracy.
    pozdrawiam serdecznie

    Magda

    OdpowiedzUsuń
  4. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń

© Czas na swieżość..., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena