poniedziałek, 7 stycznia 2013

Where's the Snow? - Mus z bialej czekolady


Tym razem czas na mus lecz z białej czekolady. Wydaje mi się , że jest to fajna alternatywa dla osławionego już musu z ciemnej czekolady. Mimo, że biała czekolada zawiera więcej tłuszczu kakaowego (ze względu na brak miazgi kakaowej), warto skusić się na ten deser. Jest lekki i delikatny jak śnieg.


 
Składniki (na 6 kieliszków):
   1 tabliczka białej czekolady (100g)
pół szklanki śmietany kremówki (125ml)
2 białka jajek
1 łyżeczka syropu miętowego lub ekstraktu (opcjonalnie)


Jak to przygotować ?
1. Zaczynamy od ubicia śmietany.
2. Następnie rozpuszczamy białą czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
3. Ubijamy białka jajek na sztywna pianę.
4. Łączymy śmietanę z czekoladą, syropem miętowym i na samym końcu delikatnie mieszając dodajemy białka jajek.
5.Masę przelewamy do kieliszków i wstawiamy do lodówki na min 2h.



3 komentarze:

  1. wygląda super! u mnie śniegu za oknem nie brakuje, więc ten mus idealnie pasuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychota :)
    Ja lubię mus z białej czekolady łączyć z wyrazistymi dodatkami - wtedy nie jest mdły :)

    OdpowiedzUsuń

© Czas na swieżość..., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena