Składniki (na 6 kieliszków):
1 tabliczka białej czekolady (100g)
pół szklanki śmietany kremówki (125ml)
pół szklanki śmietany kremówki (125ml)
2 białka jajek
1 łyżeczka syropu miętowego lub ekstraktu (opcjonalnie)
Jak to przygotować ?
1. Zaczynamy od ubicia śmietany.
2. Następnie rozpuszczamy białą czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
3. Ubijamy białka jajek na sztywna pianę.
4. Łączymy śmietanę z czekoladą, syropem miętowym i na samym końcu delikatnie mieszając dodajemy białka jajek.
5.Masę przelewamy do kieliszków i wstawiamy do lodówki na min 2h.
2. Następnie rozpuszczamy białą czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
3. Ubijamy białka jajek na sztywna pianę.
4. Łączymy śmietanę z czekoladą, syropem miętowym i na samym końcu delikatnie mieszając dodajemy białka jajek.
5.Masę przelewamy do kieliszków i wstawiamy do lodówki na min 2h.
wygląda super! u mnie śniegu za oknem nie brakuje, więc ten mus idealnie pasuje :)
OdpowiedzUsuńbajecznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPychota :)
OdpowiedzUsuńJa lubię mus z białej czekolady łączyć z wyrazistymi dodatkami - wtedy nie jest mdły :)