środa, 26 września 2012

Ryz smazony z jajkiem kurczakiem i cukinia


Zawsze kiedy wchodzę do Empiku pierwszym działem, do którego 'lecę' jest dział z książkami... kulinarnymi ;) Właśnie podczas jednej z takich wizyt w ręce moje wpadł poradnik dziewczyn 'Gotuj i chudnij' ( "Cook Yourself Thin"). Autorki znam doskonale z programu, który był swego czasu emitowany na TVN Style, wiec nie wahałam się ani chwili przed zakupem poradnika... .Już same zdjęcia pobudzają zmysły, a to przecież tylko dodatek do ciekawej treści. Dzisiaj jeden z ich przepisów. Zmodyfikowany, lecz nadal zgodny z założeniem Cook Yourself Thin, czyli można zabrać się do pracy, a później jedzenia bez wyrzutów sumienia :) .






Skład:

   100g ryżu
2 jajka 
filet z kurczaka
brokuły 
2 marchwie
1 cukinia
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka sosu chilli
sok z 1 cytryny
1 łyżeczka startego imbiru
1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
pół łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka curry
2 łyżki sezamu
1 łyżka oleju sezamowego




A oto jak to zrobić:

1. Zaczynamy od ugotowania ryżu al dente.
2. Na suchej teflonowej patelni rumienimy sezam, przekładamy do innego naczynia.
3.Zagniecione ciasto owijamy folią spożywczą i chłodzimy w zamrażarce.
4. Kurczaka kroimy w kostkę. Następnie na patelnie wlewamy olej i wsypujemy przyprawy (curry, paprykę, imbir, przyprawę 5 smaków). Dodajemy kurczaka i smażymy na złoto.
5. Czas na warzywa - marchewkę i cukinię kroimy w zapałki. Na patelnie wrzucamy brokuł i marchew, dusimy ok 2 min pod przykryciem - następnie dodajemy ryż, kurczaka, cukinię, sos sojowy i sok z cytryny.
6. Po upływie ok 2 min od dodania cukinii, odsuwamy ryż na bok i wbijamy jajka. Czekamy 30 sekund, by się lekko ścięły, a następnie mieszamy je z ryżem. Składniki dokładnie mieszamy
7. Po przełożeniu posypujemy sezamem.

Cukinia - zawiera dużo witaminy A oraz niewielkie ilości soli mineralnych.
 

2 komentarze:

  1. o co biega z tym ciastem??????????????

    OdpowiedzUsuń
  2. Najprawdopodobniej w międzyczasie robimy coissanty :)... tak dla relaksu

    OdpowiedzUsuń

© Czas na swieżość..., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena